Civil Szervezetek – Piros Rózsa Nyugdíjasklub


A „Piros Rózsa” Nyugdíjas Klub 1986. október 17-én alakult özv. Kovács Sándorné nyugdíjas pedagógus vezetésével, Kóny Község Önkormányzatának támogatásával.
Mind az alapító tagoknak, mind a község vezetőségének az volt a célja, hogy a magára maradt, nyugdíjas éveiben járó, a világra nyitott, a közösséget szerető idős emberek számára lehetőséget biztosítson szabadidejük hasznos eltöltésére.
A nyugdíjas klub 32 fővel alakult. Húsz év alatt a tagság száma változott, hol fogyott, hol gyarapodott. Jelenleg 60 fővel működik. Kegyelettel őrizzük elhunyt tagtársaink emlékét.
Változás történt a klubvezető személyében is, a klub vezetője 1993. december
1-től 2008-ig Máté Sándorné, 2008-tól Horváth Tihamérné.
A klub megalakulásakor a Faluházban kapott helyet, azóta is ezen a helyszínen, kulturált körülmények között tarthatják foglalkozásaikat. Az összejövetelek időpontját szerdai napokon 14-17 óra közötti időpontra határozták meg. A szerda délután azóta is ünnep a nyugdíjas klub tagjai számára, hiszen sok-sok programmal tarkított órákat tölthetnek együtt.
A rendszeres összejöveteleken sok előadót fogadhattunk és fogadunk ma is. Szívesen emlékezünk vissza Dr Timaffy László, Dr Barsi Ernő néprajzi előadásaira. Tóth Ferenc, Pájer Imre, Horváth Győző honismereti foglalkozásaira, Herold Benedek, Aller Imre községet érintő tájékoztatóira, Perlaki József úti élmény beszámolóira. Több alkalommal megtisztelte jelenlétével klubunkat Jankovits György, aki a megye nyugdíjasainak helyzetéről tájékoztatta tagságunkat.
Az időseket érintő egészségügyi kérdésekről Dr Micskó Tivadar,
Dr Varga Borbála, Dr Kiss Zsuzsanna, Dr Balogh Ildikó, Dr Varga Alojzia tartott előadást a betegségek okairól, megelőzésének lehetőségeiről, a gyógyítás módjairól.
Évente kétszer színházi estét szerveztünk a Győri Nemzeti Színházba. A kedvezményes színházlátogatások fő támogatója önkormányzatunk, hiszen az utazást – saját buszával- mindig biztosította számunkra.
Így láthattuk többek között a Szabin nők elrablása, a Csókos asszony, a Hotel Menthol, a Gül Baba, a Marica grófnő, a Cigánybáró, az Indul a bakterház című előadásokat.
A klub rendszeres kiránduló is. Az eltelt évek során meglátogattuk szűkebb hazánkat: jártunk a Hanságban, Fertődön, Sopronban, a Szigetközben, Mosonmagyaróváron, Héderváron, Halásziban, a dunakiliti erőműnél. Majd további helyszíneket céloztunk meg: így voltunk Kőszegen, Szombathelyen, Jákon, Sárváron, Bükön, az Őrségben, Zalaegerszegen, Zalakaroson, a Balaton Felvidéken, Keszthelyen, Hévízen, Balatonedericsen.
Jártunk Nagyvázsonyban, Herenden, Veszprémben, Tihanyban, Zircen, Székesfehérváron, Pécsett és környékén, Abaligeten, Harkányban, Siklóson.
A sort Pannonhalma, Komárom, Tata, Tát, Esztergom, Visegrád megismerése követte. Eger, Kecskemét, Ópusztaszer, Szeged, Kiskőrös, Kalocsa, Baja, Gemenci-erdő, Paks szintén érezhette lábunk nyomát. Van olyan hely, ahova több alkalommal is ellátogattunk. Különösen a budapesti kirándulások emlékezetesek számunkra. Jártunk a Parlamentben, megcsodálhattuk a magyar királyi koronát, sétáltunk a Hősök terén, a Margitszigeten. Gyönyörködhettünk fővárosunk panorámájában a Halászbástyáról és a Gellérthegyről.
A felsorolás még így sem teljes!
A klub hétköznapjait énekkari próbák, termékbemutatók
/ gyógynövény, biotermékek/ tarkítják. A névnapi megemlékezések sosem maradhatnak el. Az ünneplő klubtagokat énekkel köszöntjük. Természetesen a hagyományos ünnepekre is készülünk verssel, énekkel. Így nem múlhat el karácsony, húsvét, hősök napja megemlékezés nélkül.
Évente két alkalommal a nyugdíjas klub a helyi Tündértó Vendéglőben ünnepel: májusban az anyák-apák napját, októberben az öregek napját, és a klub születésnapját.
Ezeken a rendezvényeken polgármesterünk virággal köszönti a klubtagokat, és mindig számíthatunk falunk óvodásainak, iskolásainak verses, énekes, táncos csokrára is.
A megyei nyugdíjas találkozókon rendszeresen részt veszünk.
Ezek az összejövetelek alkalmat teremtenek arra is, hogy más nyugdíjas klubokkal ismerkedjünk, barátságot kössünk. 1994 óta szoros barátságot ápolunk a ménfőcsanaki nyugdíjas klubbal. Évente kétszer találkozunk, közös programokat szervezünk, hol Kónyban, hol Ménfőcsanakon.

1997-ben a Kármentő Regionális Nyugdíjas Néptánc találkozón a kónyi verbunkkal vettünk részt. Egy évvel később a Győr- Moson- Sopron Megyei Közgyűlés alelnökétől díszoklevelet vehettünk át a megyei kulturális seregszemlén a megyei táncos hagyományok őrzéséért. Kapuváron az „Életet az éveknek” Megyei Nyugdíjas Kulturális Találkozón kis kórussal, szavalattal képviseltük községünket.

Az I. Országos Nyugdíjas Magyar Nóta– és Népdal Éneklés Versenyén
Nagy Ambrusné klubtagunk ezüst fokozatot ért el.
Jólesik számunkra mindenki figyelme, törődése. Ezért mi is, lehetőségeinkhez mérten szívesen segítünk. Két alkalommal gyűjtöttünk az árvízkárosultak számára.

A kónyi „Piros Rózsa” Nyugdíjas Klub a község 2008 évi  falunapján az elmúlt két évtizedről egy kiállítással –gazdag anyaggal- mutatkozott be az érdeklődők számára. A jubileum jó indokot jelentett számadásra, átfogó képet adott arról, hogyan telt el a nyugdíjas klub életében a több mint 20 esztendő
Piros Rózsa Nyugdíjasklub menüpont almenüpontjai:
Piros Rózsa Nyugdíjas Klub megalakulásának 25. jubileumi ünnepélye 2011.október 13.Piros Rózsa Nyugdíjasklub

9144 Kóny, Rákóczi u 30. | Tel.: 96/280-140 | Tel./fax: 96/280-309 | E-mail: info@kony.hu